csütörtök, augusztus 22, 2019
Introtext Feliks Zemdegs
Feliks Zemdegs világrekord
2012. március 05. hétfő, 20:19
Rate this item
(2 votes)

Sziaztok!

A mai napot is úgy kezdtem mint minden másikat…kávé, hír olvasás, böngészés, még több kávé és még több információ szerzés a neten. Minden szerda reggel pedig avval telik, hogy megtaláljam a megfelelő témát a heti Rubik blog bejegyzéshez. Miközben rendíthetetlenül ugráltam ide-oda a weboldalak között, egy interjúra bukkantam Feliks Zemdegs-zel.

Mindazok akik versenyszerűen kockáznak jól ismerik Feliks nevét, néhányan személyesen is ismeritek őt, és ti akik még nem hallottatok róla…most fogtok. :) Az alábbi interjút egy blogon olvastam – itt – és gondoltam lefordítom, hogy kicsit megismerhessétek az ausztrál kocka bajnokot.

A CUBING csodagyerek

Tavaly júniusban, egy Feliks Zemdegs nevű ausztrál 15 éves volt, amikor Rubik-kocka világrekordot döntött. A hivatalos ideje, 5,66 másodperc volt, amit egy World Cube Association rendezvényen forgatott ki. A mostmár 16 éves bajnok így beszél mesterségéről:

Mikor játszottál először Rubik-kockával?
2008 áprilisában vettem egyet és ekkor ültem le először megtanulni.

Mi a legfontosabb képesség?
Valószínűleg a jó látás, gyors felismerése a mintáknak és a szem-kéz koordináció.

Milyen tanácsot adnál mindazoknak akik a nyomdokaidba szeretnének lépni?
Tanuljanak annyit amennyit csak tudnak róla az interneten és csak gyakoroljanak sokat.

Hogyan gyakorolsz?
Nem igazán gyakorolok sokat mert nem nehéz fenntartani a sebességem, azt hiszem. Egyszer-egyszer kirakom a kockát.

Vannak alapvető stratégiák?
Számos módszer létezik. Ezek közül a legalapvetőbb, hogy rétegekben rakod ki, ami elég egyszerű. Három rétegű a kocka és tulajdonképpen addíg építed azokat amíg meg nem oldod.

Gondolod, hogy bárki képes lesz megdönteni a világrekordod?
Igen, határozottan. Azt hiszem talán 20 ember, vagy talán még többen is gyorsabban kirakták már otthon. Mind azon múlik, hogy eljut valaki egy versenyre, egy kis szerencséje van, és nem túl ideges.

Hogyan változtatta meg az életed a rekord?
Egyáltalán nem változtatta meg a mindennapi életem, kivéve, hogy sokkal több dolog van az interneten rólam és sok-sok média anyag.

Hol látod magad 10 év múlva?
Lehet ezt már nem fogom csinalni annyira – igazából egyáltalán nem látom magam sokat kockázni de szeretnék része maradni a közösségnek.

Login to post comments

Archívum

rubikkocka.hu

Kezdő, haladó és profi versenykockások weboldala, ahol mindent megtalálhattok egy helyen. A kockások közösségének fenntartott rubikkocka.hu weboldalon megtaláhatjátok a kirakásokat, a fórumot és a heti rendszerességgel írt Rubik blogot is.